Zdravé saláty, které lákají i děti!
Sezóna nám nabízí dostatek čerstvé zeleniny i ovoce a tak toho využijme! Nebojte se si s nabídkou pohrát a zahrnout do jídelníčku své rodiny i exotiky s lehce netradičními zálivkami. Saláty, které hrají barvami a chutěmi budou zbožňovat i vaše děti!
Pestrý salát s malinami
2 porce, 20 minut
Suroviny:
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička třtinového cukru
- 4–6 ředkviček
- 1/2 kedlubny
- 4 listy římského salátu
- 2 rajčata
- 1/2 granátového jablka
- čerstvá pažitka
- 2 hrsti sladkých hráškových lusků
- hrst malin
- hrst různých klíčků (fazolky, řepa, řeřicha …)
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Ocet, olej a cukr smíchejte s trochou vody. Ředkvičky a kedlubnu nakrájejte na tenké plátky a zalijte octovou zálivkou. Nechte asi 10 minut marinovat. Mezitím si připravte zbývající suroviny.
Římský salát natrhejte na kousky, rajčata nakrájejte na kolečka, granátové jablko vyloupejte, pažitku nasekejte najemno, lusky omyjte. Ředkvičky s kedlubnou sceďte.
Všechnu zeleninu naservírujte na talíř, přidejte semínka granátového jablka, maliny, klíčky a poprašte čerstvě mletým pepřem. Podávejte se zbytkem zálivky, kterou jste smíchali s nakrájenou pažitkou.
Avokádový salát
2 porce, 30 minut
Suroviny:
- 1 avokádo
- šťáva z 1 citronu
- 150g čerstvého kozího sýra
- extra panenský řepkový olej
- 1 broskev
- 50g polníčku
- 50g rukoly
- čerstvý tymián
- 4 plátky grahamové bagety
- Sůl
- pepř
Postup:
Vypeckované avokádo oloupejte, nakrájejte na měsíčky a zakápněte citronovou šťávou. Kozí sýr nakrájejte na kolečka, potřete olejem a opečte na grilu. Vypeckovanou broskev oloupejte, nakrájejte na měsíčky a také ogrilujte. Polníček smíchejte s rukolou a trochou tymiánu. Bagetu opečte nasucho (nebo zakápnutou olejem) na pánvi. Naservírujte na talíř a podávejte se zálivkou z oleje, citronové šťávy, čerstvě namletého pepře, špetky mořské soli a tymiánu.
Mangovo-papájový salát
2 porce, 25 minut
Suroviny:
- 8 loupaných krevet
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- čerstvý koriandr
- sůl
- pepř
- 1 limetka
- 1/2 papáji
- 1/2 manga
- 1 mrkev
- 1/2 růžového grapefruitu
- 1 červená cibule
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- kousek čerstvého zázvoru
- řeřicha
- 1 chilli paprička
Postup:
Na pánev s rozpáleným olejem vložte krevety, přidejte prolisovaný česnek, koriandr, sůl a pepř. Restujte asi 4 minuty, vyjměte a zakápněte limetkovou šťávou. Udržujte v teple. Papáju i mango očistěte a nakrájejte na kousky. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Grapefruit oloupejte a dužninu nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na slabší kolečka.
Dvě lžíce oleje smíchejte se šťávou z poloviny limety, přidejte trochu cukru, nastrouhaný čerstvý zázvor a přilijte asi 50 ml vody. Všechny suroviny promíchejte, přidejte řeřichu a koriandr a podávejte se zálivkou a nasekanou chilli papričkou.