Pochutnejte si na Gemista! Řekové je milují.
„Gemista“ znamená v řečtině „plněná“ a je to jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel. Dopřejte si prázdninovou pohodu u této pochoutky. Zkuste náš recept.
Gemnista – Plněná rajčata a papriky:
Počet porcí: 4-6 osob
Doba přípravy: do 1 hodiny
Suroviny:
- 4 barevné papriky
- 4 rajčata
- šálek olivového oleje
- 1,5 šálku rýže
- 1/3 balení rajčatové passaty
- 2-3 stroužky jemně nasekaného česneku
- 2 šálky vody
- 2 nakrájené cibule
- Bylinky (hladkolistá petržel, bazalka, máta)
- 6 brambor nakrájených na kostky
- sůl
- na dochucení: mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Rajčata a papriky omyjte a odkrojte jim vršky jako víčka, které si schovejte na později. Z paprik odstraňte lžící semínka a z rajčat opatrně vydlabejte dužinu. Snažte se je nepoškodit, nechcete aby vám nějakou dírou vytekla všechna šťáva.
Připravenou zeleninu dejte na pekáč a zevnitř jí osolte a opepřete. Na pekáček, mezi zeleninu, rozprostřete připravené brambory a rozsypte zbylou rýži.
Dužinu z rajčat dejte do mixéru, přidejte cibuli, česnek a lehce promixujte, aby ve směsi zůstaly kousky. Směs dejte na pánev, přidejte sůl, pepř, bylinky, passatu a rýži. Zalijte polovinou olivového oleje a nechte osmahnout.
Směs naplňte lžící do připravených rajčat a paprik asi do dvou třetin. Přiklopte uschovanými „víčky“ (pokud je potřeba, upevněte je párátky). Zeleninu zakapejte olivovým olejem, přidejte ještě trochu soli a čerstvě mletého pepře. Podlijte vodou a pečte v troubě dokud rýže a brambory nezměknou a zelenina bude pěkně opečená. Během pečení můžete podlévat vodou podle potřeby. Pokud by se zelnina pekla příliš rychle, můžete jí zeshora přikrýt alobalem.