Tip na dětské obědové menu
V dnešní době je na trhu tolik surovin a na internetu tolik receptů, že se z toho člověku točí hlava kolem. Taky už kvůli tomu paradoxně nevíte, co vařit? Dnes bychom vám tento úkol rádi usnadnili a proto přicházíme s návrhem dětského menu plného vitamínů a látek, které dětem prospívají. Tak pojďme na to.
Polévka s pórkem,červenou čočkou a pohankou
Suroviny:
- olej/máslo
- 1 pórek
- 3-4 brambory
- 2 hrsti červené čočky
- hrst pohanky
- sůl
- kmín
- česnek
- 1,5 l vývaru/vody
Postup:
Na oleji/másle si osmahneme napůl nakrájená kolečka pórku do změknutí a potom zalijeme vývarem. Přidáme na kostičky nakrájené propláchnuté brambory a čočku, osolíme, přidáme kmín, česnek a vaříme do měkka. Pohanku přebereme, propláchneme vodou a vsypeme do vroucí osolené vody. Vše vaříme asi 10 minut do změknutí, pak vsypeme do hotové polévky a máme hotovo.
Bramboráčky se zeleninou
Suroviny:
- 400 g brambor
- 1 větší mrkev
- 1/4 menší kapusty
- kousek celeru
- 1 malá cibulka
- 2 vejce
- celozrnná mouka dle potřeby
- Solčanka
- olej
Postup:
Brambory nastrouháme najemno do mísy. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a najemno nakrájenou kapustu a cibuli. K zelenině přidáme syrová vajíčka, trošku oleje, směs ochutíme Solčankou a zahustíme přiměřeným množstvím celozrnné mouky. Připravené těsto nabíráme lžící na pečícím papírem vyložený plech a upravíme do tvaru placiček. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25-30 minut.
Piškotový dezert s pudinkem a ovocem
Suroviny:
- 120 g dětských piškotů
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 200 ml + 550 ml mléka
- 2 lžíce ovocného cukru
- libovolné kompotované nebo čerstvé ovoce
Postup:
Piškoty nasypeme do mísy a zalijeme je 200 ml mléka. Dobře je rozmačkáme a promícháme. Z pudinkového prášku, 550 ml mléka a ovocného cukru uvaříme pudink, který necháme mírně vychladnout. Do pohárků dáme vždy trochu piškotové směsi, na to dáme kousky ovoce a vše zalijeme pudinkem. Navrch dáme opět ovoce. Do každého poháru můžeme nalít ještě trošku šťávy z kompotu nebo té z čerstvého ovoce a můžeme podávat.