Vegetariánství, raw a děti
V dnešní době se stále více lidí vzhlédne ve vegetariánském nebo vitariánském (raw – syrová strava) způsobu stravování. Ať už jde o změnu ze zdravotních důvodů nebo je přechod na tento typ stravování čistě z vlastní vůle, nabízí se otázka, zda jsou tyto stravovací směry vhodné i pro děti.
Ne vždy to, co je vhodné a zdraví prospěšné dospělému jedinci je to, co prospívá i dítěti. Každý rodič chce pro svého potomka samozřejmě to nejlepší, ale v případě stravy je potřeba vždy vše důkladně nastudovat a získat dostatek informací.
Maso je potřeba
Podstatou vegetariánství je, že z jídelníčku jsou vyřazeny jakéhokoliv živočišné produkty, kvůli jejichž zisku by muselo být zvíře zabito nebo by trpělo. Jedná se tedy o maso, produkty z něj nebo zvířecí krev. Bez obav však mohou konzumovat mléčné produkty.
Riziko tohoto způsobu stravování pro děti spočívá hlavně v tom, že vyřazením masa z jídelníčku hrozí nedostatek železa. To se z živočišných zdrojů vstřebává lépe než z těch rostlinných. Bílkoviny z rostlinných zdrojů navíc obsahují vysoký podíl vlákniny, která je v tak vysokém množství pro trávicí trakt našich nejmenších zátěží.
Živočišná strava ano nebo ne?
Vegani se ve stravování zříkají všech potravin a produktů živočišného původu (maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, někdy dokonce i med). Tento typ stravy není pro děti vhodný už vůbec. Jde především o to, že se zvyšuje riziko deficitu živin - železa, vitamínu B12, vápníku a plnohodnotných bílkovin. Nahrazením rostlinnými zdroji se u dětí budeme opět potkat se zátěží trávicího traktu vyšším množstvím vlákniny.
A co raw?
Vitariánství se zakládá na konzumaci syrové stravy (raw). Vitriáni si pochutnávají především na potravinách rostlinného původu, které nebyly upraveny při teplotě vyšší než 42 stupňů Celsia.
Opět zde narážíme na problém s vysokým obsahem vlákniny - její nadbytek není pro malé děti vhodný. Malé děti mají poměrně malou kapacitu žaludku, při konzumaci objemné stravy s vysokým podílem vlákniny hrozí, že ze stravy nezískají dostatek energie, vysoký podíl vlákniny také zhoršuje vstřebávání některých minerálů (zejména vápníku). Navíc pro snazší stravitelnost je u některých potravin jejich tepelná úprava nezbytná. Tím, že se vitariáni oprostí od příjmu potravin živočišného původu jim také hrozí nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin, vitamínu B12 a železa.
Pediatři a také odborníci v oblasti výživy se v tomto shodují - vegetariánství, veganství ani syrová strava nejsou vhodné pro výživu malých dětí, ani těhotných a kojících žen.