Style italiano
Nechte se inspirovat italskou jednoduchostí v kuchyni. Máme pro vás tři jednoduché a lehké recepty na zázrak, kterému prostě a jednoduše říkají pasta. Tak s chutí do toho!
Špagety s rukolovým pestem
4 porce, 25 minut
Suroviny:
- 500g špaget
- 40g bazalky
- 60g rukoly
- 2 stroužky česneku
- 60g parmazánu + na ozdobu
- 20g pecorina
- 30g pražených slunečnicových semínek + na ozdobu
- 100ml olivového oleje + na zakapání
- sůl
- pepř
- kůra z 1 citronu
- bazalka na ozdobu
Postup:
Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Pesto si připravíte následovně: omyté a usušené bylinky dejte do mixéru, přidejte česnek, nastrouhané sýry, semínka a zalijte olivovým olejem, rozmixujte. Ještě teplé těstoviny smíchejte s pestem, přendejte na talíře, zasypte semínky, kůrou z citronu a nastrouhaným sýrem.
Špenátové lasagne
4 porce, 70 minut
Suroviny:
- olivový olej + olej na vymazání formy
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 500g listového mraženého špenátu (nebo 1kg čerstvého)
- 2 vejce
- 500g ricotty
- 60g parmazánu + na ozdobu
- sůl
- pepř
- 1 balení lasagní
Bešamel:
- 60g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- 400–450ml plnotučného mléka
Postup:
Orestujte na oleji nasekanou šalotku s česnekem, přidejte špenát a poduste. Vmíchejte vejce, ricottu, parmazán, sůl a pepř. Bešamel připravíte následovně: na rozpuštěné máslo přisypte mouku i muškátový oříšek a usmažte světlou jíšku. Směs zalijte mlékem, rozmíchejte a uvařte kaši. Vymažte formu, potřete bešamelem. Vkládejte střídavě lasagne, špenátovou směs a bešamel. Zakončete lasagnemi s bešamelem, posypte sýrem a pečte při 180 °C asi 50 minut.
Těstoviny s fazolovými lusky a hráškem
4 porce, 20 minut
Suroviny:
- 500g těstovin
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 4 jarní cibulky
- 300g fazolových lusků
- 300g hrášku
- parmská šunka
- řecký jogurt
- oregano
- sůl
- pepř
Postup:
Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Na oleji orestujte plátky česneku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku, fazolové lusky a nakonec vmíchejte hrášek. Krátce orestujte a odstavte. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou, ozdobte v troubě upečenou parmskou šunkou, řeckým jogurtem, lístky oregana a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.