Jahody, kam se podíváš
Jedním z nejoblíbenějších sezónních ovocí jsou jahody. Milujeme koktejly, jahodové knedlíky a jiné dobroty. My vám nabízíme pár rychlých receptů, které zvládnete i s malými pomocníčky a všichni se budou oblizovat, jak jim bude chutnat.
Jahody s vanilkovým jogurtem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
Suroviny:
- 250ml bílého jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 8 ozdobných cukrářských piškotů
- 250g přepůlených jahod
Postup:
V mističce si smíchejte jogurt, extrakt, cukr a uhlaďte do krému. Do mističek si rozdělte piškoty, překryjte vanilkovým jogurtem a ozdobte jahodami. A je hotovo.
Jahodové pokušení s pěnou z bílé čokolády
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Chladnutí: 1 hodina
Suroviny:
- 1/2kg jahod
- 2 lžíce medu (měl by být tekutý)
- šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu nebo limety
- 500ml smetany ke šlehání
- 150g bílé čokolády (čím více kakaového másla, tím lépe; výborná je třeba Nestlé), naláman na kousky
- 2 vejce
- snítky máty nebo meduňky na dozdobení (nemusí být)
Postup:
Nejprve v hrnci přiveďte k varu vodu. Čokoládu nasypte do misky, která se dá položit přes hrnec, a pak ji za stálého míchání rozpusťte – voda by měla vřít jen mírně, k rozpuštění čokolády stačí horká pára. Do čokolády by se neměla dostat ani kapka vody, aby se sladká hmota nesrazila. Tekutou čokoládu pak nechte trochu vychladnout.
Smetanu ušlehejte do tuha. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, vlijte k nim čokoládu a důkladně prošlehejte. Postupně do směsi vetřete šlehačku a pak pěnu rozdělte do sklenek. Nechte aspoň hodinu v chladničce.
Před podáváním nakrájejte jahody na plátky a smíchejte s medem a citrónovou šťávou i chemicky neošetřenou kůrou. Navršte do každé sklenky na čokoládovou pěnu a případně dozdobte bylinkami.
Jahodové tiramisu
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení: přes noc
Suroviny:
- 250g cukrářských piškotů
- 100ml sladkého dezertního vína
- 400g čerstvých sladkých jahod
- 50g třtinového cukru
- 250g mascarpone
- 290ml 40% smetany ke šlehání, ušlehané, podle chuti oslazené cukrem
Postup:
Nejprve piškoty pokapejte dezertním vínem. Mascarpone rozmíchejte s ušlehanou smetanou. Poté si připravte skleněnou mísu (cca 1 litrovou). Dvě třetiny jahod rozmačkejte, zbytek nakrájejte na plátky. Na dno misky dejte polovinu piškotů, na ně polovinu rozmačkaných jahod a polovinu mascarpone se šlehačkou; zopakujte ještě jednou. Navrch položte plátky jahod. Vychlaďte, nejlépe přes noc.
Osvěžující jahodový nanuk
Počet porcí: na 6-8 nanuků
Doba přípravy: Do 10 minut
+ mrazení
Suroviny:
- 250g měkkého tvarohu ve vaničce
- 200g krupicového cukru
- 150g jahod
Postup:
Tvaroh prošlehejte s cukrem, jahody nakrájejte na malé kousky a vmíchejte je do tvarohu. Směs rozdělte do formiček, doprostřed zapíchněte dřívko a dejte mrazit.