Zdravé mlsání nejen pro děti
Jistě jste se už nejednou sama zamýšlela nad tím, jak své ratolesti (a nejen jí) dopřát dobroty, které potěší chuťové pohárky a nebudou mít negativní vliv na zdraví. Máme pro Vás dobrou zprávu – takové mlsky skutečně existují! Další dobrou zprávou je, že Vám přinášíme několik tipů na zdravé dobroty, které si snadno uděláte sami doma. Zkuste některý z nich a kromě dobré chuti si v nich dopřejte také živiny a zdravé tuky.
Faktem je, že většina z nás si život bez sladkého snad ani nedokáže představit. Potíž je, že většina dobrot obsahuje velké množství cukru, ztužených tuků, bílé mouky a tělu nedodají žádné živiny. Náš organizmus tak zbytečně zatěžují, přispívají k obezitě, mohou oslabit imunitu a vyvolat nejrůznější i závažné onemocnění (například cukrovka).
My Vám ukážeme, že z běžně dostupných surovin dokážete vykouzlit dezerty a „mňamky“, na kterých si opravdu pochutnáte. V těchto dobrotách navíc tělu dodáte živiny i zdravé tuky a nenajdete v nich ani stopu po bílé mouce nebo cukru.
Čokoládovo-kokosové pokušení
16 porcí, 60 minut
Ingredience:
Čokoládový „korpus“:
- 200 g mandlí, které necháte 2 hodiny máčet ve vodě
- 100 g datlí, které necháte dvě hodiny máčet ve vodě
- 50 g strouhaného kokosu
- 20 g kakaového prášku z nepražených kakaových bobů
- špetka soli
Krémová náplň:
- 60 g panenského kokosového oleje
- 100 g kešú ořechů, které necháte 2 hodiny máčet ve vodě
- 3 lžíce sirupu z agáve
- 60 g kokosového krému
- semínka z vanilkového lusku
Poleva:
- 100 g kešú ořechů, které necháte dvě hodiny máčet ve vodě
- 40 g kakaového prášku z nepražených kakaových bobů
- 120 g panenského kokosového oleje
- ¼ hrnku sirupu z agáve
Postup:
Veškeré ingredience z každé části celého dezertu vždy rozmixujeme a dáme stranou (tedy např. ingredience na čokoládový korpus společně rozmixujeme, dáme stranou a pokračujeme ingrediencemi na krémovou náplň atd.).
Do menšího pekáče nebo obdélníkové nádoby vtlačíme připravený čokoládový korpus. Pomocí stěrky uhladíme na korpus i připravenou krémovou náplň. Vrstvení dokončíme čokoládovou polevou.
Nakonec vše zabalíme do potravinové fólie a vložíme do mrazáku na tři až čtyři hodiny. Po vyndání nakrájíme dezert na tyčinky. Uchováváme v mrazáku.
Tip:
Kokosový krém získáte tak, že plechovku s kokosovým mlékem vložíte na pár hodin do ledničky a z vršku odeberete nejtučnější část.
Domácí želé bonbóny
30 minut + chlazení
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku ovocné či zeleninové šťávy
- 4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem)
- 2-4 lžíce medu (nebo stévie)
- 1/2 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
Námi zvolené šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy. Teprve poté promícháme.
Poté šťávu ohřejeme na středním plameni. Ale pozor!! Nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitamíny. Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky.
Pokud máme všechny ingredience smíchané, nalijeme želatinu do forem a necháme chladit, asi po dobu 2-3 hodin.
Poté co nám želatina ztuhla, nakrájíme na drobné kostičky nebo vykrajovátky vytvoříme různé tvary a můžeme začít mlsat.
Tip:
Různých barevných kombinací můžete docílit mícháním těchto šťáv:
Červená: jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy
Oranžová: mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus
Žlutá: žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa.
(POZOR! nepoužívejte ananasové šťávy, obsahují enzym bromelin, díky kterému by želatina neztuhla)
Zelená: kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
Fialová: ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí
Banánová lízátka
2 porce, 30 minut + mražení
Ingredience:
- 120 g banánu
- 10 g sekaných ořechů
- 40 g kvalitní dřevěné špejle hořké čokolády (s obsahem kakaa alespoň 70 %)
Postup:
Banán rozkrojíme napůl, do každé půlky zastrčíme dřevěnou špejli (od zmrzliny) a dáme na chvíli do mrazničky. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou poté vlijeme do vysoké sklenice. Do čokolády namočíme špičku banánu.
Ořechy nasypeme na talíř a banán v nich obalíme. Necháme ztuhnout v ledničce, případně v mrazničce, pokud chceme vytvořit zmrzlinový efekt.
Tip:
Místo ořechů můžete banán také obalit ve strouhaném kokosu.
Ovocná zmrzlina
1 porce, 20 minut + mrazení
Ingredience:
- 250 g mraženého ovoce podle chuti
- 7 g medu
- pár kapek citronové šťávy
Postup:
Mražené ovoce vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Chvíli to trvá a občas budete muset ovoce promíchat a odstranit od stěn mixéru, ale výsledek stojí za to. Pomoci si můžete i podlitím trochou vody. Ochutíme medem a citronovou šťávou.
Hladký krém můžeme ihned podávat nebo přelít do nádoby vhodné k mražení a dát do mrazáku na dvě až tři hodiny, abychom mohli vytvořit typický kopeček zmrzliny.
Tip:
K vhodnému ovoci (například banán) můžeme přidat kakao a vytvořit díky tomu čokoládovou variantu.
Zdravé Tiramisu
8 porcí, 25 minut + 24 hodin na ztuhnutí
Ingredience:
- 200 g špaldových cukrářských celozrnných piškotů
- 500 g neochuceného tofu
- 230 g sójového vanilkového pudinku
- 40 g medu
- 100 g mandlového másla
- 20 g amaretta
- 1/3 hrnku silné kávy
- 1 lžíce holandského kakaa
Postup:
Na dno obdélníkového skleněného pekáče rozložíme jednu polovinu piškotů. Uvařenou kávu smícháme s amarettem a polovinu použijeme na jejich pokapání.
Tofu, pudink, med a ořechové máslo rozmixujeme dohladka a polovinu rozetřeme na piškoty. Zbývající piškoty pokapeme kávovým nápojem s amarettem a poklademe na vrch. Vrstvení zakončíme tofu směsí a posypeme kakaem. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 24 hodin do ledničky, aby se veškeré chutě spojily.
Tip:
Mandlové máslo si můžete vyrobit sami – opražené mandle jednoduše mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
Avokádový pudink s vanilkou a medem
2 porce, 20 minut
Ingredience:
- 200 ml mandlového mléka
- 5 g mandlí na ozdobu
- 200 g zralého avokáda
- 14 g medu
- 10 g chia semínek
- semínka z vanilkového lusku
Postup:
Avokádo zbavíme slupky a spolu s medem, chia semínka a podáváme ve sklenicích ozdobené mlékem a semínky rozmixujeme dohladka. Vmícháme mandlemi.
Tip:
Mandlové mléko můžete nahradit rýžovým.