Letní tip na lehké domácí gnocchi
Během teplých letních dní se většina z nás klasické české kuchyni raději vyhýbá. Mnohem praktičtější je využít nabídky receptů lehkých letních jídel, kterých najdete na internetu spoustu. My bychom vám dnes rádi nabídli možnou alternativu, jak si opravdu pochutnat a přitom nestrávit poobědovým odpočinkem s nacpaným bříškem většinu odpoledne.
Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem
Počet porcí: 4 osoby
Doba přípravy: do 1 hodiny
Suroviny:
- 300g čerstvého špenátu
- 250g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce
- 150g hladké mouky
- 180g strouhaného parmazánu
- špetka muškátového oříšku
- 1 citron
- 6 lžic olivového oleje
- rukola
- pepř
- sůl
Postup:
Do vroucí vody ve větším hrnci vhoďte listy špenátu a nechte je asi 1–2 minuty povařit. Potom je hned sceďte a propláchněte studenou vodou. Ze špenátu vymačkejte maximum tekutiny a nasekejte ho najemno.
Takto připravený špenát dejte spolu s ricottou, česnekem, parmazánem, moukou, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy a vše důkladně promíchejte. Dosolte a opepřete dle chuti a opět promíchejte. S pomocí navlhčených rukou tvarujte kuličky o velikosti vlašských ořechů a skládejte na pomoučený vál. Poté dejte na minimálně 30 minut vychladit do lednice.
Mezitím ve větší misce vyšlehejte 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou.
Gnocchi vařte ve velkém množství osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu (cca 6 minut), nechte je vařit ještě minutu a teprve poté je přendejte do citronové omáčky. Ihned podávejte s rukolou a posypané nastrouhaným parmazánem.