Palačinky děti milují
Palačinky jsou oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Že se dají dělat také naslano, o tom jste už určitě slyšeli. Zkuste ale tipy na báječné palačinky od nás a objevíte dosud neochutnané.
Kakaové palačinky
Suroviny na těsto:
- 300ml polotučného mléka
- 3ks vejce
- 150g hladké mouky
- 50g moučkového cukru
- špetka soli
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce kakaa
Suroviny na náplň:
- 10 lžic javorového sirupu
- 10 lžic mletých mandlí
- tuk na smažení
- máslo
Postup:
Do studeného mléka přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, šťávu z citrónu a kakao. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se přestanou na povrchu těsta tvořit hrudky. Těsto by mělo být spíše řidší. Těsto naléváme na rozpálenou pánev s tukem a po obou stranách opečeme. Palačinky musí být tenké a do růžova upečené. Těsto vystačí na cca 10 ks palačinek.
Hotové palačinky potřeme javorovým sirupem a posypeme mletými mandlemi, přeložíme na půl a podáváme.
Borůvkové palačinky
Suroviny:
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2ks soli
- 1 a 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 hrnek borůvek
Postup:
Sypké ingredience v míse promícháme, vejce, mléko a olej vyšleháme mixérem. Pomalu je pak přidáme k sypké směsi. Promícháme a přidáme borůvky.
Z těsta pečeme palačinky, až budou okraje hnědé, otočíme a pečeme asi ještě minutu.
Cuketové palačinky
Suroviny na těsto:
- 2 - 3 malé cukety
- 1 litr mléka
- 5ks vejce
- 500g hladké mouky
- 1 špetka soli
- 1 lžíce kopru
- rostlinný olej na smažení
Suroviny na náplň:
- 250g tvarohu
- 200g majonézy
- 4 stroužky česneku
- 50g ořechů
- sůl
Postup:
Cukety nastrouháme najemno, posolíme a po chvíli vymačkáme šťávu. Uděláme si těsto na palačinky klasickým způsobem - rozšleháme vejce, přidáme mléko, mouku, nastrouhané cukety a nakrájený kopr. Usmažíme palačinky. Tvaroh smícháme s majolkou, přidáme sušené mléko, prolisovaný česnek, sůl a ořechy. Plníme vychladlé palačinky a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři.
Batátové palačinky
Suroviny:
- 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1/4 hrnku pohankové mouka
- 1/4 polohrubé mouky pšeničné
- 1/4 hrnku ovesné mouky
- 2 ks vejce
- 1/8 lžičky třtinového cukru
- 1/2 hrnku mrkvové dřeně nebo jemně strouhané mrkve
- 1/2 hrnku hrubě nastrouhaných batátů
- mléko na doředění
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
Připravíme klasicky těsto na palačinky a vmícháme mrkvovou dřeň a batáty, vznikne těsto podobné bramborákovému. Než rozpálíme pánev, připravíme posýpku; cukr Muscovado dodá příjemnou karamelovou příchuť, není však podmínkou. Smažíme batáťáky o síle bramboráku, obracení chce jistou zručnost, snadno se trhají.
Lehce posypeme směsí cukru se skořicí a pochutnáváme si na něčem, co jsme nikdy nejedli.