Čokoládové pokušení 4x jinak
Čokoládu miluje snad každé dítě i dospělý. My také patříme mezi ty, co mají tuto dobrůtku v oblibě a rádi bychom se s vámi podělili o pár receptů, se kterými budete mít zaručený úspěch. Tak pojďme na to …
Exkluzivní čokoládové muffiny
Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Potřebujeme: 220 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 130 ml oleje, 170 ml kefíru, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 100 g čokolády na vaření, 2 lžičky prášku do pečiva
Postup: Troubu zahřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Do misky si vysypte mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao. Přidejte 2 celá vejce, kefír, olej a pečlivě smíchejte. Můžete použít i šlehač, abyste v těstě neměli hrudky.
Hořkou čokoládu si nakrájíte na droboulinké kousky a 3/4 vmícháte vařečkou do těsta. Můžete použít papírové košíčky (radši 2 nebo 3, aby se nerozlezly) nebo použijte silikonové košíčky, možno i formy. Naplňte maximálně 1 cm od vrchního kraje, muffiny hodně vylezou a obsah by mohl přetéci. Až budete mít vše naplněno, posypte je zbytkem hořké čokolády a můžete péct. Doba pečení je asi 30 minut.
Čokoládové brownies s ořechy
Doba přípravy: 50 minut
Potřebujeme: 110 g másla, 220 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 ml jablečného džusu, 120 ml polotučného mléka, 2 vejce, 220 g celozrnné mouky, špetka soli, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g hořké čokolády, ½ hrnku nasekaných ořechů
Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Máslo vyšlehejte s oběma cukry a postupně do něj zašlehejte i jablečný džus. Přidejte mléko a jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se solí, kakaem a práškem do pečiva a vzniklou směs pomalu zašlehejte do tekuté části těsta a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Když těsto drží pohromadě, vmíchejte do něj nasekané ořechy. Nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 30 minut. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte kakaem.
Nadýchaný čokoládový dort
Doba přípravy: 80 minut + tuhnutí
Potřebujeme: 200 g kvalitní hořké čokolády, 30 ml silného espresa, 2 lžičky vanilkového extraktu, 300 g hladké mouky, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ prášku do pečiva, 150 g měkkého másla, 250 g krupicového cukru, 4 vejce, 250 ml podmáslí; Na krém: 3 bílky, 175 g krupicového cukru, 200 g měkkého másla, 75 g hořké čokolády
Postup: Troubu zapněte na 175 °C. Čokoládu rozpusťte a smíchejte s horkým espresem a extraktem. Mouku prosejte s hřebíčkem a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny. Pak jedno po druhém zašlehejte vejce. Postupně přidávejte čokoládu, mouku a podmáslí.
Nalijte do formy a pečte 45 až 50 minut. Bílky na sníh míchejte ve vodní lázni s cukrem, až se rozpustí a teplota dosáhne 71 °C. Vyšlehejte v lesklý pevný sníh – trvá to asi 15 minut. Zašlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu. Vychladlý dort prokrojte, promažte krémem a překryjte. Ozdobte zbytkem krému.
Domácí oříšková čokoláda
Doba přípravy: 15 minut + tuhnutí
Potřebujeme: 2 lžíce lískových oříšků, 100 g hořké nebo mléčné čokolády, podle chuti ½ lžičky mořské soli
Postup: Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky rozprostřete na plech a asi 7 minut pečte. Pak je vyndejte a rukama z nich sundejte slupky – ty by měly jít dolů úplně samy. Dvě třetiny čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte zbytek čokolády a míchejte, dokud se i ta nerozpustí – výsledná směs by měla mít 32 °C.
Oříšky nasypte na dno formy vyložené pečicím papírem a zalijte rozehřátou čokoládou. Tu poklepáváním zespod formy rovnoměrně rozprostřete. Nakonec můžete čokoládu zlehka ochutit krystalky soli. Nechte ztuhnout.
velmi dobre cesta vyskusane a preverene

